Samhällsservice

Vi utför olika former av samhällsuppdrag

Föräldramedgivande resa med barn

Föräldramedgivande för resa med barn är ett internationellt krav
Ett giltigt föräldramedgivande kan du endast skaffa hos officiella Utrikesgruppen. Du som ska resa med minderåriga ansvarar själv för att kontrollera att lagar och reglar efterföljs vid inresa och utresa i andra länder. Ett internationellt krav som ställs är föräldramedgivande som ska uppvisas i gränskontroller och flygbolag. Medgivandet kan också visas upp till andra researrangörer, exempelvis om minderåriga reser med båt eller tåg över landsgränser.

Du ansöker om föräldramedgivandet i länken här.

Föräldramedgivandet används vid resa utomlands för att säkerställa att minderårig har fått tillåtelse till att utföra resan. Om föräldrar inte har kommit överens om resan ska inte resan utomlands genomföras alls. Säkerhetskraven ställs för att säkerställa att vårdnadshavarna har kommit överens. Det är länder länder och flygbolag som vill se föräldramedgivandet, vilket minimerar riskerna för de att användas som ett verktyg för att utföra brott mot barn.

När du som vårdnadshavare ska genomföra en utlandsresa med en minderåriga är det viktigt att du följer samtliga inreseregler till andra länder och flygbolagens krav. Se till att ansöka om föräldramedgivandet från officiella Utrikesgruppen.

Lämna inte ut känsliga uppgifter

Det är spännande att resa och oftast är man väldigt uppspelt som gör att man vill dela glädjen med så många som möjligt. Men se upp att dela känsliga uppgifter till obehöriga. Lämna inte ut känsliga uppgifter om resan och resesällskapet till aktörer som känns konstiga. Är det för bra för att vara sant brukar det oftast vara så. Exempelvis överdrivet billiga priset kan vara en varningssignal.

Vi lever i en värld där digitala uppgifter byter händer hela tiden. De aktörer som inte har säkra system kan bryta mot lagar och regler. Se därför till att inte lämna ut uppgifter till aktörer som du är osäker på.

Föräldramedgivande blankett gratis tillhandahålls inte

Vi får ofta frågor om föräldramedgivandet tillhandahålls gratis, det gör det inte. Föräldramedgivandet är uppbyggt på ett system som gör att tillhandahållandet inte kan utföras kostnadsfritt. Bland annat finns det kostnader som ska upprätthålla säkra system och kontakt med vårdnadshavare.

Genom att ansöka om föräldramedgivandet hos Utrikesgruppen riskerar känsliga uppgifter inte att missbrukas.